Thursday 5 May 2016

NASI MANDY AYAM

Bahan A
4 cawan beras basmathi 
1/2 cawan minyak
2 labu bawang besar - potong dadu 
5 ulas bawang putih - mayang 
1/2 cm kulit kayu manis 
1 kuntum bunga lawang 
2 biji buah pelaga 
5 tangkai bunga cengkih 
1 helai daun bay
1 ketul arang - dibakar hingga jadi bara 

Bahan B

1 ekor ayam di potong 8
5 susu teh rempah mandy
1/2 cm halia 
1 helai daun salam 
1 sudu makan minyak masak 
1 liter air (agak2 ayam tenggelam) 
Garam dan gula secukup rasa

Cara cara

Masak bahan B hingga ayam hampir masak.
Ayam ditoskan dan dilumuri dengan minyak, dan pewarna kuning jika suka- ketepikan.
Air rebusannya disimpan utk memasak nasi.
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan bahan A.

Masukkan beras kedalam rice cooker beserta 5 cawan air rebusan ayam tadi & minyak tumisan di atas dan masak.
Bila nasi hampir kering  susunkan ayam diatas nasi.
Buatkan lubang ditengah2 nasi. Letakkan mangkuk kecil berisi minyak..  Masukkan  arang yg telah mebara ke dalam mangkuk tersebut. Tutup periuk nasi supaya aroma asap terperangkap di dalam periuk.

Terus masak  5-10 minit lagi  atau sehingga nasi masak.

Acar/Salsa
 
Bahan bahan 
4 biji tomato di potong dadu 
1 batang timun dipotong dadu 
1 labu bawang besar  dipotong dadu 
2 cili merah dimayang halus 
2 cili hijau dimayang halus
5 cili padi dimayang halus 
1 biji lemon diambil jusnya 
1 sudu makan minyak zaitun 
Garam  
Gula 

Cara cara
 
Gaul mesra semua bahan diatas  salam satu mangkuk. Masuk garam dan gula cukup rasa dan   hidangkan bersama Nasi Mandy.

REMPAH MANDY – sangai dan blend semua bahan berikut:-
1 sudu teh serbuk ketumbar 
1 sudu teh serbuk jintan manis 
1 sudu teh serbuk jintan putih 
1 sudu teh serbuk kunyit 

1 sudu teh serbuk lada hitam 

No comments:

Post a Comment